Cursussen voor therapeuten

MOL in Beeld

De Method of Levels is een gespreksmethode waarin de hulpverlener zeer spaarzaam is met adviezen, oefeningen, uitleg, interpretaties en steunende opmerkingen. Het is een zeer cliëntgerichte manier van helpen die maximaal de regie in handen legt van cliënten en zeer sterk een beroep doet op eigen kracht, verantwoordelijkheid en inzicht. De MOL is ontwikkeld als een op zichzelf staande manier van helpende gesprekken voeren. Vanwege zijn eenvoudige karakter kan de MOL goed met andere interventies gecombineerd worden. Bijvoorbeeld met het bepalen van de onderwerpen voor een gesprek, bij het bespreken van twijfel als er keuzen gemaakt moeten worden, om de motivatie voor verandering te vergroten, bij emotionele verwerking, in cognitieve herstructurering, bij overleg over huiswerk-, exposure-opdrachten en actieplannen of als een gesprek vastloopt. Praten over moeilijke onderwerpen krijgt door de MOL véél meer emotionele diepgang.

De Method of Levels is door Ger Schurink naar Nederland gebracht. Hij biedt cursussen aan die laten zien wat de onderliggende therapie ten aanzien van menselijk gedrag is (Perceptual Control Theory) en waarin je leert de Method of Levels toe te passen. Meer informatie over de cursussen van Ger Schurink vind je hier.

In de cursus MOL in Beeld leer je hoe je beeldend kunnen werken via de Method Of Levels met verschillende technieken en interventies die makkelijk, met eenvoudig materiaal, in iedere spreekkamer gedaan kunnen worden. De ‘verbeelding’ van cliënten is steeds de aanzet tot korte MOL-gesprekken. Er is dus voortdurend een afwisseling van praten-verbeelden-praten-verbeelden enzovoort. Zo krijgen ervaringen, die aanvankelijk moeilijk onder woorden te brengen zijn, alle ruimte. Kennis van de MOL is een pré, maar geen absolute noodzaak. Voor hen die geen kennis hebben van de MOL wordt gevraagd voor aanvang van de cursus specifieke literatuur te lezen.